Promovarea turistica a tarii cu bani aruncati pe fereastra

Promovarea turistica a tarii cu bani aruncati pe fereastra

Ministerul Turismului a cheltuit 1,5 milioane de euro pentru promovarea turistica a tarii prin intermediul campaniei „Romania – Land of Choice”.
Acum a mai cheltuit alte 45.000 de euro pentru a afla ca primi bani au fost cheltuiti fara folos.

Conform unui studiu Insomar, comandat de minister, 48,2% dintre respondenti nici nu au auzit de campania respectiva. 62,4% au spus ca nici nu au ascultat macar imnul care a costat 10.000 de euro.

Dintre cei care au auzit, totusi, de „The Land of Choice” doar circa 33% cred ca are si efect pentru turismul romanesc.
In ceea ce priveste activitatea ministerului de anul trecut, 21% dintre respondenti au spus ca a fost foarte slaba, iar 18,1% mai degraba slaba. Pe de alta parte, doar 15,3% au spus ca aceasta activitate a fost mai degraba buna si buna.

Cat priveste intentia romanilor de a merge in 2010 in vacanta, 44% au spus ca planuiesc un sejur, 22,2% dintre ei optand pentru maxim cinci zile, 35,1% pentru 6-10 zile, iar unul din patru pentru mai mult de zece zile. Din acest punct de vedere, litoralul ramane pe primul loc in topul optiunilor cu 27,1%, urmat de zona Brasovului cu 17,2%, Bihor si Prahova cu 12,3%, respectiv 12,1%.
Ultimele date Eurostat arata o scadere a innoptarilor turistilor straini in unitatile de cazare din Romania cu 21,9%.

Peste jumatate dintre bugetari sunt azi in greva

Peste jumatate dintre bugetari sunt azi in greva

Astazi bate vantul in multe sectoare bugetare ca urmare a deciziei a circa 800.000 de bugetari de a intra in greva. Santatea, Educatia si Administratia Publica sunt segmentele care protesteaza impotriva legii unice a salarizarii si a disponibilizarilor despre care zvonurile spun ca sunt pregatite dupa alegeri. Astfel, primariile, consiliile judetene, serviciile de taxe si impozite, trezoreriile si finantele publice nu vor avea program cu publicul.
Scolile vor fi inchise si ele, profesorii fiind prezenti fara a tine cursuri. Spitalele vor trata doar cazurile urgente si nu vor face internari. Politistii nu isi pot intrerupe activitatea pentru ca nu le permite legea, dar vor purta in schimb banderole albe. 14 federatii sindicale si-au anuntat participarea la protestele de azi. Miercuri va fi organizat si un miting la Palatul Victoria si la Palatul Parlamentului.

Dintre profesori, circa 300.000 nu-si vor tine cursurile, iar dintre medici si asistente peste 120.000 de salariati participa la greva.
In administratia publica, 300.000 de angajati se vor afla in greva, doar o treime dintre functionarii asigurand un minim de activitate, potrivit legii.
Bugetarii ameninta ca, daca revendicarile nu le sunt solutionate, vor continua protestele pana luna viitoare, cand va fi o noua greva generala pe termen nelimitat.
Potrivit datelor Ministerului de Finante, cheltuielile pentru fiecare bugetar sunt in medie de 715 euro pe luna, adica circa 1 miliard de euro pe luna in total. In grila de salarizare ce urmeaza a fi inlocuita exista diferente chiar si de 300 de ori de la salariul minim pana la cel maxim.

Nicolescu

Nicolescu, CNIPMMR: Statul deturneaza fonduri de la buget prin platile compensatorii discriminatorii

Statul deturneaza fonduri de la buget prin platile compensatorii discriminatorii, considera Ovidiu Nicolescu, Presedinte al Consiliului National al Interprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR) din Romania.
„Este o adevarata deturnare de fonduri de la bugetul asigurarilor sociale ceea ce se intampla in acest caz. Este o discriminare care trebuie remediata”, a afirmat Nicolescu. CNIPMMR nu sustine aplicarea unor plati compensatorii din bugetul asigurarilor sociale de somaj numai pentru concedierea salariatilor din companiile cu capital majoritar de stat, a declarat si Ana Bontea, Directorul Departamentului Juridic al asociatiei, in cadrul unei conferinte de presa.
„La acest buget contribuie, in mod egal, toti angajatorii si salariatii din Romania. Nu trebuie sa existe discriminari intre angajatii IMM-urilor si cei de la stat”, a afirmat Bontea.
Ca solutie la aceasta problema, CNIPMMR sustine necesitatea raportarii indemnizatiei de somaj la contributiile platite de salariati.

Pogea: vrem deficit bugetar de 1

Pogea: vrem deficit bugetar de 1,4% in 2009

Noul ministru al finantelor a si inceput deja cu „vise procentuale” prin anuntarea ca obiectiv reducerea deficitului bugetar de la 4% la doar 1,4% in 2009. „Vor fi reduceri mari de cheltuieli publice coroborate cu pastrarea celor pentru investitii”, a spus Gheorghe Pogea, citat de Reuters.

Greva profesorilor

Greva profesorilor, nivelul urmator

Ceea ce initial erau doar vorbe s-a transformat in realitate: profesorii au inceput miscarile de protest si ameninta cu blocarea anului scolar.
Astazi, profesorii au declansat miscari comune de protest, urmand pentru inceput sa nu mai treaca note si calificative in catalog. Pe 25 martie este preconizat un miting in fata Guvernului, iar peste o luna, daca negocierile nu vor aduce nimic bun, va fi o zi de protest national, cu blocarea activitatii tuturor cadrelor didactice din tara. La aceste proteste si-au anuntat participarea toate cele patru sindicate.
In plus, cele patru federatii vor sa se adreseze si oficialilor europeni in vederea solutionarii problemelor lor.
Principalele nemultumiri ale sindicalistilor sunt legate, evident, de salarii. Un profesor cu studii superioare si gradul 1, cu o vechime in munca mai mare de 10 ani, are un salariu lunar de circa 1.600 de lei, in timp ce un profesor debutant cu studii superioare nu are mai mult de 1.200 de lei. Aceste salarii sunt calculate pentru o norma intreaga de 72 de ore de munca pe luna.

Venitul presedintelui

Venitul presedintelui, baza de impozitare si a pensiilor

Premierul Emil Boc a anuntat ca este tot mai probabila impozitarea cu 90%, asa-zisa contributie de solidaritate, si a pensiilor nu numai a salariilor bugetare care depasesc indemnizatia neta a presedintelui Romaniei, adica 6.700 lei.

In aceasta situatie s-ar incadra 1.474 de pensionari, conform unei aprecieri preliminarii a lui Boc. Acesta, insa, nu a specificat cati salariati bugetari ar intra sub incidenta respectivului act normativ.

Adoptarea acestui act si interzicerea cumulului pensie si salariu de la stat ar aduce o economie de 50-60 milioane de euro.
Pe principiul de a lua de la bogati si a da la saraci, premierul a anuntat ca bani obtinuti astfel vor lua drumul majorarii pensiilor si salariilor mici, de pana la 1.200-1.500 lei, in raport cu rata inflatiei, si a reorientarii profesionale a noilor someri.

Ce parere ai despre acest tip de impozitare?

Inchiderea unui dosar de urmarire penala... deschide o discutie strict necesara

Inchiderea unui dosar de urmarire penala… deschide o discutie strict necesara

O informatie de actualitate suna astfel: „Procurorii DNA au inchis dosarul in care anchetau modul in care Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR), sub conducerea lui Gheorghe Popa, a achizitionat, in 2008, Dacii Logan la pretul de 70.000 de euro. Sesizarea impotriva lui Popa a fost facuta in 2008 de fostul ministru de Interne liberal, Cristian David. Oficialii DNA au comunicat RL ca procurorii au inchis dosarul, intrucat probele administrate, inclusiv o constatare tehnico-stiintifica efectuata de catre specialistii institutiei, au dus la concluzia ca achizitiile publice facute de cei de la IGPR nu au adus niciun prejudiciu bugetului public”.

Nu putem sa nu apreciem ca un scandal care a ocupat multa vreme prim-planul relatarilor de presa a avut un deznodamant clar, asumat public de DNA. In acelasi timp, nu avem niciun motiv sa nu ne punem numeroase si strict necesare intrebari, deschizand astfel un „dosar” care nu are nimic comun cu urmarirea penala. Este vorba despre modul in care factori de decizie induc in randurile populatiei sentimentul de suspiciune cvasigeneralizata cu scopuri straine, inainte de toate, interesului public.

Cum a izbucnit scandalul cu „Loganurile de lux” pentru Politie? Atunci, presa a primit „pontul” fara sa faca vreun efort. S-a spus oficial, in taman organismul numit Consiliul Suprem de Aparare a Tarii ca se punea la cale o afacere necurata. Apoi, un ditamai ministru s-a sesizat si, aratandu-si muschii, a aparut in fata populatiei drept un erou al luptei pentru gestionarea responsabila a banului public. Totul s-a derulat cu nedesmintita repeziciune cu care subiectele soc sunt „vandute” presei in numele unor interese reprobabile, chiar daca acestea – in cazul cel mai bun – vizeaza „o imagine publica favorabila”. Si ce poate sa incante mai mult „vulgul” decat afirmarea unor  neinfricati luptatori impotriva coruptiei?

Nimeni nu poate imputa unor demnitari de rang inalt demersul pentru aflarea adevarului in materie de gestionare a banului public. Pot exista indicii, mai mult sau mai putin concludente, care sa impuna un astfel de demers. Dar, inainte de a se clarifica lucrurile macar in privinta respectarii formelor legale referitoare la o cheltuiala sau alta, este imoral sa anunti „in piata publica” un fapt, un act care poate sa aduca o grava atingere imaginii altor concetateni. Dorinta sincera de a combate practicile care aduc atingere banului public nu se afirma prin recursul la „serviciile” presei (cu toate ca noi, ziaristii, suntem interesati de tot felul de subiecte „grase”), ci prin meticuloase verificari, astfel incat niciun nevinovat sa nu aiba de suferit. Ceea ce nu s-a intamplat cu „afacerea Loganurilor de 70.000 de euro”.

Niciun protagonist demnitar care a umflat „povestea” nu se simte obligat sa ceara scuze celor acuzati pe nedrept. Niciunul care se prezenta, intr-o succesiune ametitoare, in studiourile de televiziune pentru a-i incrimina pe „ticalosii care dau iama in banul public” nu a reactionat cum se cuvenea la actul procurorilor DNA in dosarul amintit. Ba mai mult, unii dintre ei au iesit in spatiul public pentru a relua afirmatii contrazise sever de ancheta penala. Afirmam, in continuare, ca s-au comis niscaiva nereguli, dar una este sa comiti o infractiune si alta o greseala, fie ea chiar grava. Cand, pe fond, este in joc soarta unor oameni, dictonul mostenit din vremuri imemoriale se cere respectat neconditionat, in spiritul si litera lui: mai bine sa scape nepedepsiti o mie de oameni decat sa fie pedepsit un nevinovat. In caz contrar, degeaba vom astepta sa existe Justitie aici, pe plaiurile noastre mioritice.

S-a pornit tavalugul austeritatii bugetare

S-a pornit tavalugul austeritatii bugetare

Scrisoarea de intentie a Executivului catre FMI, UE si BM prevede blocarea pensionarilor anticipate de la 1 iunie si impozitarea tichetelor de masa, dobanzile de la depozitele bancare, precum si castigurile obtinute la bursa.

Numarul scolilor si al spitalelor va fi redus, iar personalul redistribuit. Jeffrey Franks, seful echipei de evaluare a FMI-ului, a inaintat si o cifra a bugetarilor ce ar trebui restructurati. „In ultimii 2-4 ani au fost angajati circa 250.000 in plus. In urmatorii ani ar putea fi cam tot atatia restructurati”, a spus Franks.

Platile compensatorii si veniturilee programatorilor din domeniul IT vor fi si ele impozitate. Al treisprezecelea salariu pentru bugetari a fost si el scos din ecuatie.

Guvernul trece azi testul sustinerii parlamentare. Ce bani se taie

Guvernul trece azi testul sustinerii parlamentare. Ce bani se taie, daca motiunea cade?

Astazi, guvernul Boc va face fata unei noi motiuni de cenzura, dupa ce in octombrie a intrat in istoria postdecembrista ca fiind primul guvern ce a fost dat jos de Parlament. Astazi se decide daca Executivul are suficienta sustinere politica pentru a pune in aplicare reducerile cheltuielilor bugetare.

Astfel, daca motiunea de azi nu va trece, salariile bugetarilor vor fi reduse cu 25%, iar pensiile, indemnizatia de crestere a copilului si ajutorul de somaj cu 15%. Cei care urmeaza sa se casatoreasca nu vor mai primi ajutorul acordat tinerilor casatoriti, in valoare de 200 de euro, si nici tinerele mame nu vor mai primi contravaloarea trusoului.

Nu vor fi atinse alocatiile copiilor, pensiile de handicap si ale veteranilor de razboi. Pe de alta parte, nici salariile bugetarilor din companiile de Stat nu vor fi atinse, ele avand un regim special si pentru care Guvernul a anuntat ca va elabora o ordonanta speciala.

Salariul minim garantat nu va scadea sub 600 de lei, cu tot cu reducerea de 25%, iar pensia minima garantata va ramane la valoarea de 350 de lei.

Sebastian Vladescu: Colectare de peste 98% la buget in ianuarie

Sebastian Vladescu: Colectare de peste 98% la buget in ianuarie

Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, nu vede nevoia unei eventuale rectificari bugetare, dupa datele actuale de colectare a taxelor si impozitelor. „Suntem in februarie, iar colectarea a fost de peste 98% in ianuarie, asa ca nu vad de ce am avea nevoie de o rectificare bugetara”, a declarat Sebastian Vladescu, azi, la o conferinta de presa. „In ianuarie am incasat la buget cat ne-am propus, am facut plati cat ne-am propus si am putut finanta deficitul la costuri in scadere, asa cum am prevazut”, a mai spus ministrul Finantelor. Sebastian Vladescu a adaugat ca va folosi calea imprumuturilor bancare asa cum face oricare trezorerie de stat. Pe de alta parte, ministrul a infirmat eventualitatea emisiunii unor obligatiuni internationale intr-o alta moneda decat euro.