Senatorii au votat scutirea de la impozitare a profitului reinvestit

Senatorii au votat scutirea de la impozitare a profitului reinvestit

Propunerea legislativa privind scutirea de impozit a profitului reinvestit a fost adoptat marti de Senat, prin votul pentru acest act dat nu doar de PC, PSD si PRM, unde opozitia este majoritara, respingerea de catre putere a acestei legi fiind motivul pentru care PC a iesit de la guvernare.

Proiectul, initiat de liderul PC Dan Voiculescu inca din 2005, modifica de fapt Codul fiscal in sensul scutirii de plata impozitului a profitului impozabil reinvestit, pentru operatorii economici si persoane juridice romane.

Voiculescu si-a sustinut in plenul Senatului propunerea legislativa si a explicat ca prin scutirea de plata impozitului pe profit nu apar pierderi la bugetul de stat, intrucat vor aparea compensari din TVA-ul suplimentar.

Secretarul de stat in ministerul finantelor, Catalin Doica, a mentionat ca punctul de vedere al Guvernului este impotriva proiectului, din cauza incapacitatii bugetului de stat de a sustine lipsa banilor proveniti din impozitarea profitului.

an conditiile in care comisia pentru buget a dat raport favorabil textului propus de Voiculescu, PC, PRM si PSD au anuntat in plenul Senatului ca sustin propunerea legislativa. Principala motivatie s-a referit la necesitatea intaririi competitivitatii firmelor romanesti, care deja concureaza cu acelea ale UE, prin reinvestirea profitului in retehnologizare.

Proiectul a trecut la Camera Deputatilor, fiind adoptat cu 45 de voturi pentru, 27 impotriva si doua abtineri.

Legea propusa de PC dateaza din perioada in care conservatorii erau la guvernare, insa propunerea acestei formatiuni nu  fost sustinuta de celelalte partide aflate la putere – PNL, PD si UDMR, care au considerat ca scutirea de impozitul pe profit dezechilibreaza veniturile de la buget. Aceasta propunere a conservatorilor, care nu face parte din programul negociat in 2004 de formatiunile aflate la putere, impreuna cu propunerea de reducere a TVA la alimentele de baza au constituit motivul pentru care conservatorii s-au retras de la guvernare, dupa ce ambele legi au fost respinse de coalitie. an momentul in care PSD s-a aflat la putere a promis reducerea TVA la alimentele de baza – prin programul de guvernare – in sa conditiile constrangatoare ale bugetului de stat nu au permis acestei formatiuni sa-si onoreze angajamentul fata de electorat, cu exceptia TVAului mai mic la medicamente, practicat in anul electoral 2004.

Seitan: CAS-ul nu trebuie scazut in criza

Seitan: CAS-ul nu trebuie scazut in criza

Plata contributiilor pentru asigurarile sociale nu ar trebui micsorata pe vreme de criza pentru ca statul are nevoie de bani mai multi in aceasta perioada, potrivit ministrului muncii Mihai Seitan.

„Contributiile sociale ar trebui scazute doar atunci cand economia merge bine, nu atunci cand merge prost. In plus, nu cred ca principala cauza a muncii la negru este nivelul acestor contributii”, a afirmat Seitan.
Presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, considera ca CAS-ul nu poate micsorat pana nu se trece la o egalizare a tipurilor de contracte existente pe piata muncii. „Exista trei tipuri de contracte, toate cu o rata de impunere fiscala efectiva diferita. Cel mai incarcat este contractul individual de munca, cu 9,5%, iar cel mai lejer este contractul de prestari servicii, cu doar 5,5%. Este normal ca toti angajatori fug de primul si se duc catre acestea din urma”, a afirmat Costin.

Costin considera ca ar trebui facuta o egalizare a acestor contributii, iar media trebuie stabilita in functie de veniturile aduse la buget de fiecare tip de contract. „Nivelul salariului minim pe economie este o alta problema care trebuie rezolvata. Salariatul nu poate supravietui din cei 600 de lei pe luna. Guvernul ar trebui sa-si tina promisiunile facute si sa mareasca aceasta suma, la fel ca si in cazul bugetarilor”, considera Costin.

Secretarul general AOAR, Cristian Parvan, considera ca oamenii de afaceri pot accepta limita minima a salariului pe economie pana la 650 de lei, dar nici aceasta cifra nu este sigura. In ceea ce priveste procentul avansat de presedintele UGIR 1903, Cezar Coraci, de 75% falimente in randul firmelor in cazul in care Executivul ar creste salariul minim pana la 705 lei, Parvan considera ca e foarte greu de spus ce efecte vor fi, mai ales ca exista foarte multa incertitudine.

Mijloacele electronice nu ne apara de corupti

Mijloacele electronice nu ne apara de corupti

Orice semnal care ne sugereaza (fie si numai atat) ca se poate ingusta posibilitatea de trucare a licitatiilor pentru achizitii publice se cere consemnat si salutat. Aceasta a fost si reactia initiala la informatia potrivit careia Guvernul a adoptat, in sedinta saptamanala de miercuri, decizii referitoare la imbunatatirea sistemului de achizitii publice. Informatia detaliata a avut insa darul de a mai slabi entuziasmul. De fapt, este vorba numai despre (redam formularea oficiala) cresterea gradului de utilizare a mijloacelor electronice pentru aplicarea procedurilor de atribuire si realizare a achizitiilor directe de catre autoritatile contractante.
E adevarat, la mijloc se afla o crestere importanta, o dublare de la 20 la suta la 40 la suta a ponderii utilizarii respectivelor mijloace electronice pe ansamblul procedurilor referitoare la achizitiile publice. Fara sa subapreciem importanta extinderii modalitatilor moderne, de derulare a operatiunilor de profil, trebuie sa remarcam ca hotararea de Guvern are un scop limitat.  Se inscrie exclusiv in efortul, de-a dreptul disperat, de reducere a cheltuielilor si de majorare a veniturilor bugetare. Pentru ca, asa cum precizeaza oficialitatile, daca in anul trecut s-au economisti 1,1 miliarde de euro prin folosirea mijloacelor electronice acum, in 2010, se mizeaza pe 2,2 miliarde de euro. In plus, incasarile din tarifele practicate in sistemul SEAP nu vor mai ramane la institutia cu pricina, ci se vor vira la bugetul de stat.
Sa admitem ca masurile adoptate sunt bine venite, iar cifrele impresionante privind economiile corespund adevarului. Ceea ce, insa, se cere remarcat vizeaza evaluarea „globala” a importantei folosirii mijloacelor electronice in demersul strict necesar de asigurare a corectitudinii mecanismului de derulare a achizitiilor publice. S-a dovedit ca aceste mijloace nu sunt deloc o pavaza in calea actelor de coruptie (sa spunem lucrurilor pe nume). Pana si atribuirea „aleatorie” prin calculator a contractelor pentru programul „cornul si laptele” s-a putut derula cu „adresa”.
O serie de semnalari din presa acestor zile atesta ca, in pofida apelului la mijloacele electronice, se inmultesc cazurile de licitatii trucate, ca exista abonati la tot felul de contracte cu statul, ca, in fond, criteriile nu sunt stabilite de programare electronica, ci tot de catre factorii decidenti de la mai toate nivelurile administratiei publice. Este bine ca se fac economii, ca se maresc veniturile bugetare insa problemele de fond nu sunt, inca, rezolvate. Continua sa se actioneze „pe felii”, pierzandu-se, de regula, imaginea de ansamblu. Nu facem procese de intentie prin afirmatii de genul „se actioneaza deliberat in mod haotic”, ceea ce nu diminueaza cu nimic acuitatea observatiilor multor analisti referitoare la achizitiile publice ca „pat germinativ” pentru tot mai numeroase acte de coruptie. La sedinta de Guvern de miercuri, s-a ratat inca o ocazie de a se aborda frontal, si suficient de cuprinzator tema cea mai dureroasa. Poate cu un alt prilej… Ne calauzim dupa preceptul potrivit caruia, pana si un guvern poate deveni rezonabil cand nu mai are de ales.

Restrictii de circulatie pe reteaua de drumuri nationale

Restrictii de circulatie pe reteaua de drumuri nationale

Pe drumul national DN 2, Urziceni – Buzau – Focsani, traficul a fost deschis pentru vehiculele cu greutatea maxima admisa mai mica de 3,5 tone.
In vederea evitarii inzapezirii autovehiculelor, traficul este in continuare inchis pe urmatoarele drumuri nationale:
Autostrada Soarelui pe sectorul Bucuresti – Drajna;
DN 1D  Albesti (AG)-Urziceni (IL)
DN 22 Ramnicu Sarat (BZ)-Braila (BR)
DN 24D  Balabanesti (GL)-Cuca (GL)
DN 2C  Costesti-Padina (BZ)- (BZ)
DN 2N

Societatea CFR Calatori a anuntat si ea  ca sunt anulate urmatoarele trenuri de calatori: 

trenul Rapid 795 Bucuresti Nord a Craiova, este anulat in data de 18 decembrie 2009, calatorii sunt preluati de trenul Accelerat 1823;
trenul Rapid 798 Craiova a Bucuresti Nord, este anulat in data de 19 decembrie 2009;
trenul Accelerat 1675 Bucuresti Nord a Buzau a Galati, este anulat in data de 18 decembrie 2009, calatorii sunt preluati de trenul Accelerat 1673;
trenul Accelerat 1735 Bucuresti Nord a Campina, este anulat in data de 18 decembrie 2009, calatorii sunt sunt preluati de  trenul Accelerat 1643;
trenul Accelerat 1793 Bucuresti Nord a Pitesti, este anulat in data de 18 decembrie 2009;
trenurile Accelerat 1993 si 1996 Golesti a  P. Kretulescu si retur, sunt anulate in data de 18 decembrie 2009;
trenurile Accelerate1885 si 1888 Titu a Pietrosita si retur sunt anulate in data de 18 decembrie 2009;
trenul  Accelerat 1796 Pitesti a Bucuresti Nord, este anulat in data de 18 decembrie 2009;
trenurile 7007, 7010, 7011, 7014, 7015, 7018, 7019, 7022, 7023, 7026 Bucuresti Nord a Balotesti si retur, sunt anulate in data de 18 decembrie 2009, trenurile circuland pe aceasta relatie din doua in doua ore;
trenul Personal 3008 pe relatia CampinaaPloiesti Sud este anulat in data de 18 decembrie 2009, circuland normal pe relatia Ploiesti Sud a Bucuresti Basarab;
trenurile Personale 7033 si 7034 Bucuresti Nord a Urziceni si retur sunt anulate in data de 18 decembrie 2009;
trenul Personal 5013 Bucuresti Nord a Buzau,  este anulat in data de 18 decembrie 2009;
trenul Personal 5022  Buzau a Bucuresti Basarab, este anulat in data de 19 decembrie 2009;
trenul Personal 9105 Bucuresti Basarab a Targoviste Sud, este anulat in data de 18 decembrie 2009;
trenul Personal 9104 Targoviste Sud a Bucuresti Basarab este anulat in data de 19 dembrie 2009;
trenul Personal 3011 Bucuresti Basarab a Campina este anulat in data de 18 decembrie 2009;
trenul Personal 3012 Campina a Bucuresti Basarab este anulat in data de 19 decembrie 2009;
trenurile Personale 9309 si 9304 Bucuresti Nord a Rosiori Nord si retur, sunt anulate in data de 19 decembrie 2009;
trenul Personal 5024 Ploiesti Sud a Bucuresti Basarab, este anulat in data de 18 decembrie 2009;
trenul Personal 5023 Bucuresti Basarab a Ploiesti Sud este anulat in data de 18/19 decembrie 2009.

Spaga la doctori trebuie transformata in plata legala

Spaga la doctori trebuie transformata in plata legala

Sistemul medical din Romania este corupt si neperformant. Aceasta este concluzia comisarului european pentru sanatate, Andrula Vasiliu (foto), care considera ca solutia ar fi sa platim o parte din analize sau consultatii.

Prezenta in Romania pentru a evalua sistemul de sanatate, comisarul european spune ca mita trebuie uitata in sistem.

„Am auzit ca este un obicei sa platesti doctorul. Ei bine, obiceiurile trebuie sa se schimbe”, a spus Andrula Vasiliu.

Printre solutiile propuse de comisar ar fi atragerea de fonduri de la Uniunea Europeana, care sa fie directionate in sistemul sanitar, si plata unei sume de bani, dar la vedere, atunci cand mergem la medic. De altfel si ministrul roman al Sanatatii a propus introducerea sistemului de co-plata.

„Daca trebuie sa plateasca, trebuie sa o faca oficial, nu printr-un plic secret. Asta trebuie sa se oprească. Coruptia din sistem trebuie sa inceteze”, a mai spus Andrula Vasiliu.

Solutia romaneasca: in doua saptamani, spitalele trec in subordinea autoritatilor locale

Ministrul Internelor, Dan Nica, a declarat ca unele ministere au demarat procedurile pe linia descentralizarii, iar in doua saptamani spitalele vor trece in subordinea autoritatilor locale.

„Am facut pasi importanti pentru ca termenul de 60 de zile sa fie indeplinit si am constantat ca sunt ministere care au evoluat foarte mult pe linia descentralizarii. Ministerul Sanatatii, care are are toate actele normative pregatite, intra in dezbatere publica si in doua saptamani spitalele vor trece in subordinea autoritatilor locale, asa cum sunt ele finantate, fie Consilii Locale, fie Consilii Judetene”, a declarat Dan Nica.

Potrivit autoritatilor, descentralizarea sistemului sanitar nu vizeaza spitalele judetene, ci numai pe cele mici, cu profil clinic sau ambulatoriu.

A doua etapa, trecerea spitalelor mari in subordinea admistratiei locale, se va face numai dupa evaluare proiectului pilot care va fi pus in aplicare, anul acesta in Capitala.

Proiectul pilot prevede intrarea in administrarea Primariei Bucuresti a 18 spitale, mai putin cele de urgenta.

Pana la 1 ianuarie 2010, Guvernul va aproba lista tuturor unitatilor sanitare cu paturi care vor trece la comunitatile locale, in functie de rezultatele proiectului-pilot.

Nica a mai spus ca descentralizarea vizeaza si domeniul Educatiei, Culturii, Tineretului si Sportului, Muncii.

Romania nu a iesit din recesiune

Romania nu a iesit din recesiune, asa cum au vazut optimistii

Economia Romaniei  a continua sa scada in ultimul trimestru din 2009, contractandu-se cu 1,5% fata de trimestrul anterior, potrivit datelor preliminare ale Institutului National de Statistic (INS). O serie de analisti, se asteptau ieri, la o usoara crestere. Mai rau, scaderea a fost mai mare decat cea din trimestrul trei. Statistica dezumfla sperantele ca viata va incepe sa fie mai linistita chiar din anul acesta. Chiar daca vom iesi din recesiune spre sfarsitul anului, semnele bune nu se vor propaga la nivelor oamenilor de rand la fel de repede. Mai intai trebui sa creasca firmele, pentru ca, apoi, sa reinceapa sa angajeze.

Aceeasi statistica amplifica indoiala ca se vor implini asteptarile optimiste privind primul trimestru al acestui an. Printre optimisti care vedeau astfel de cresteri se numara inclusiv viceguvernatorul BNR Cristian Popa si chiar seful misiunii in Romania a Fondului Monetar Internaaional (FMI), Jeffrey Franks, care a mai declarat ca economia Romaniei ar putea creste cu aproximativ 1,3% in 2010.
Si mai rau este faptul ca in ciuda scaderii drastice a consumului, inflatia lunara a crescut la 1,68% in luna ianuarie, de la 0,3% in decembrie 2009. Este cea mai mare inflatie lunara inregistrata din aprilie 2005 incoace. Atunci economia crestea vesel. Acum, scumpirea tutunului, a combustibili si a energiei electrica a facut ca rata anuala sa creasca de la 4,74% la 5,2%, potrivit datelor INS.

Transporturile mizeaza pe proiecte de peste 1

Transporturile mizeaza pe proiecte de peste 1,5 mld. euro, in infrastructura rutiera

Reprezentantii Ministerului Transporturilor spun ca in 2010 vor demara mai multe proiecte pentru infrastructura rutiera, care se vor concretiza prin reabilitari si modernizari de drumuri, dar si prin construirea unor kilometri de autostrada, in special la Autostrada Transilvania. Potrivit acestora, daca anul trecut proiectele care s-au dezvoltat au insemnat in jur de 800 milioane de euro, anul acesta valoarea lor va depasi 1,5 miliarde de euro. „Contractele vor fi scoase la licitatie, asa acum s-a intamplat si pana acum. In cazul Autostrazii Transilvania, speram sa fie finalizati inca cel putin 42 de kilometri”, au spus ei.
In prezent, tara noastra se afla in coada clasamentului, cand vine vorba despre kilometri de autostrada, in urma unor tari cum sunt Croatia sau Serbia. Realitatea ar fi fost diferita daca, in urma cu mai bine de zece ani, s-ar fi dezvoltat parteneriate publice private. In aceste conditii, Romania s-ar fi comparat acum cu statele europene, care au o retea de autostrazi.
Pana anul trecut, tara noastra accesase numai cateva zeci de mii de euro dintr-un total de 1,3 miliarde de euro alocate de Uniunea Europeana pentru infrastructura rutiera in perioada 2007-2009. Cele mai mari probleme, in dezvoltarea proiectelor, spun oficialii Companiei de Drumuri, au fost legate de exproprieri si utilitati. Daca aceste probleme isi vor spori gradul de dificultate in 2010, implicit nici proiectele nu vor avea viteza asteptata pentru derularea lor. In aceste conditii, este greu de spus cand vor putea circula romanii pe drumuri care sa nu le rapeasca ore intregi, ca alternative avand numai avionul, in unele cazuri.
Din pacate, estimarile privind dezvoltarea infrastructurii din Romania nu sunt deloc optimiste pentru urmatorii cinci ani. Potrivit Uniunii Nationale a Transportatorilor, daca nu se iau masuri care sa duca la deblocarea unor proiecte si la finalizarea altora, tara naostra va fi depasita chiar si de Bulgaria.
Optimismul lui Radu Berceanu, care declara anul trecut ca intentioneaza sa dezvolte un proiect, cu termen de finalizare dupa 2012, care sa lege Targu Mures de Iasi si care sa aiba o lungime de 308 kilometri, nu este impartasit si de analistii din piata. Acelasi ministru spunea ca se va axa, in viitor, pe parteneriatele publice private, ca solutie pentru constructia de autotrazi.
Recent, Ministerul Transporturilor a semnat primul contract de concesiune, care se va intinde pe o perioada de 30 de ani, in urma caruia un tronson de autostrada se va construi pe banii constructorului. Este vorba despre tronsonul Comarnic-Brasov (55 km). Valoarea prevazuta in contract este de 1,57 miliarde de euro, iar constructia acestui tronson ar urma sa se finalizeze in 2014.
De asemenea, suma pe care statul roman o va plati, dupa al cincilea an de concesiune, va fi de 180 milioane de euro anual, pentru dobanzile platite de constructor, dar si pentru intretinere, pentru o perioada de 26 de ani. Suma totala va ajunge la 4,7 miliarde de euro.

Ministerul Sanatatii isi face lada de zestre din Antibiotice Iasi

Ministerul Sanatatii isi face lada de zestre din Antibiotice Iasi

Aripa PSD a Guvernului are mari dureri de cap si a pus ochii pe fabricile de medicamente. Este vorba despre Antibiotice Iasi si Sanevit Arad care se vor alia intr-o companie nationala, potrivit presedintelui AVAS, Mircea Ursache, sau vor inzestra portofoliul Ministerului Sanatatii, potrivit primarului PSD Iasi Gheorghe Nichita.

Primele declaratii privind viitorul mult disputatei Antibiotice Iasi le-a facut vicepresedintele PSD, Gheorghe Nichita. El sustinea clar ca portofoliul de actiuni detinut de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va fi transferat la Ministerul Sanatatii.

Mai mult, Nichita avansa ideea ca proiectul de hotarare este in faza de fundamentare la cele doua autoritati centrale, decizia transferului de actiuni fiind luata miercuri 911 martie a.c.) in cadrul unei sedinte la Bucuresti.

„Avantajul este ca pastram o unitate de productie care functioneaza, iar profitul societatii va putea fi reinvestit. De cand este la AVAS, societatea a avut profit, dar dividendele nu au putut fi reinvestite. De asemenea, are o gama de produse impresionanta si necesara pentru spitale si pentru strategia Ministerului Sanatatii. Nu in ultimul rand, se vor pastra 1.500 de locuri de munca”, spunea primarul Iasiului, Gheorghe Nichita.

El a mai precizat ca ideea transferului portofoliului de actiuni la Ministerul Sanatatii persista din 2003, dar nu a putut fi efectuata pana in prezent.

„Acum, domnul Nani (fost director general al Antibiotice SA, n.r.) este vicepresedinte la AVAS, iar ministrul Sanatatii a inteles necesitatea efectuarii acestui transfer de actiuni”, a spus Nichita.

Pentru ca obrazul subtire cu promisiuni electorale se tine, vicepresedintele PSD a mai spus ca in cadrul coalitiei PSD-PDL s-a discutat tema trecerii mai multor societati de la AVAS la ministerele de resort.

Impreuna si la bine si la rau

Pesemnea ca zestrea Antibiotice Iasi, cu un profit net de 10,17 milioane lei (2,76 milioane euro), de 3,2 ori mai mic decat cel din 2007, producea o mare pierdere in conturile AVAS, asa ca a doua zi, presedintele institutiei a venit cu alta sugestie.

Mircea Ursache a propus infiintarea unei companii nationale din care ar urma sa faca parte Antibiotice Iasi si Sanevit Arad.

La ambele societati atat AVAS, cat si Ministerul Sanatatii sunt actionare, diferenta este ca fabrica de medicamente este pe profit, iar fabrica de seringi si ace este pe pierderi. In 2007, Sanevit a inregistrat cifra de afaceri de 2.289.383 lei, o pierdere neta de 4.486.722 lei, cu numai 64 de angajati.

Presedintele AVAS Mircea Ursache a precizat ca proiectul pentru infiintarea acestei companii fi va prezentat Guvernului saptamana viitoare, acesta urmand sa stabileasca si structura actionariatului, conform algoritmului intern al PSD.

Pe de alta parte, vicepresedintele PSD, Gheorghe Nichita, are ambitia sa ridice Antibiotice Iasi la rang de unitate strategica pentru Romania.

Pentru a da greutate tranzactiei, primarul Iasului a spus ca in cadrul coalitiei PSD-PDL s-a discutat despre trecerea a mai multor societati de la AVAS la ministerele de resort, urmand ca fiecare ministru să fundamenteze proiectele de hotarare pentru realizarea transferurilor de actiuni. Astfel, ne putem astepta si la alte manevre.

Niciunul dintre protagonistii disputei nu a scos o vorba despre viitorul celor doua societati, despre strategiile de dezvoltare sau eficientizare, de unde se poate trage concluzia privind existenta unui troc politic, prin care se inzestreaza unele ministere pentru obtinerea de venituri extrabugetare.

Istoria asa cum a fost

In 2006, guvernul PNL a scos la privatizare Antibiotice SA, dar metoda aleasa de AVAS, licitatie prin strigare, a fost contestata de sindicalisti.

Principala obiectie a acestora a fost ca se poate sista productia, iar locurile de munca ar putea fi pierdute. In 2008, sindicalistii au obtinut in instanta anularea hotararii de Guvern prin care unitatea era scoasa la privatizare.

Anul trecut, producatorul de medicamente Antibiotice Iasi a avut un profit net de 10,17 milioane lei (2,76 milioane euro), de 3,2 ori mai mic decat cel din 2007, pe fondul scaderii usoare a afacerilor, potrivit rezultatelor preliminate transmise in februarie 2009 Bursei. In 2007, Antibiotice afisase un profit net de 32,46 milioane lei.

Potrivit datelor de la Registrul Comertului, actionariatul Sanevit 2003 SA este impartit intre Ministerul Sanatatii, cu 84,7%, si AVAS, cu 15,2%.

Din datele Ministerului Finantelor, Sanevit a inregistrat in 2007 o cifra de afaceri de 2.289.383 lei si o pierdere neta de 4.486.722 lei. Obiectul de activitate al companiei este productia de aparatura si instrumente medicale.

Scenariul grecesc ajunge in Piata Victoriei

Scenariul grecesc ajunge in Piata Victoriei

Maine este anuntat un miting organizat de mai multe centrale sindicale in Piata Victoriei. Primaria Bucurestului a rugat cetatenii sa foloseasca mai mult transportul in comun deoarece Piata Victoriei poate sa fie blocata de aproape 60.000 de protestari. La protestul care se va desfasura intre orele 11.00 si 13.00 vor participa angajati din sanatate, educatie, functionari publici, energie, cai ferate si minerit.

Analistii economici sunt nesiguri ca masurile de austeritate vor fi implementate si in Romania. Taierile de salarii si de pensii, precum si pierderea de locuri de munca nu vor fi acceptate prea usor de populatie. Acest lucru poate face ca guvernul sa se razgandeasca si sa nu mai ia aceste masuri. In acelasi timp asta ar insemna o noua renegociere cu FMI care in ultimul comunicat a anuntat ca urmatoarea transa de ajutor poate sa fie amanata.

O alta solutie avansata de guvern ar fi cresterea taxelor, dar aceasta masura nu va fi usor acceptata de sectorul privat si asa lovit grav de criza.

Impact la ajutorul de stat

Impact la ajutorul de stat

In urma cu cativa ani, SC Impact SA era cotata drept una dintre cele mai solide firme de constructii de pe piata imobiliara, singura, de altfel, cotata la bursa. Pe atunci, activa pe segmentul de vile. Dupa ce piata s-a saturat, a trecut la construirea unor cartiere rezidentiale, mai precis la blocuri. Ansamblul Greenfield, din zona Pipera, intins pe 64 de hectare, este compus din cinci cartiere: Topaz, Rubin, Blue, Onix si Quarz. Proiectul prevede construirea a 3.200 de apartamente, din care circa 200 au fost deja antamate, doar 80% dintre ele fiind contractate in rate lunare. Pretul de vanzare se situeaza in jurul valorii de 1.450 de euro/mp, valoarea totala a ansamblului fiind de circa un miliard de euro.
De aproape un an, mai precis din octombrie 2007, actiunile Impact au inceput sa scada vertiginos, ajungand acum la mai putin de jumatate din valoare (de la 1,2 lei/actiune in 2007, la 0,06 lei/actiune in 2008).

Subventia salveaza pretul

Invocand interesul national, presedintele Impact, Dan Ioan Popp (foto), a facut cateva propuneri publice pe care le-a inaintat autoritatilor, recte Guvernului si Ministerului Lucrarilor Publice. Sub genericul masuri de redresare a pietei imobiliare si de reducere a pretului locuintelor, D.I. Popp a propus autoritatilor un parteneriat public privat prin care statul sa cumpere terenurile de la dezvoltatori, statul urmand doar sa construiasca. O alta propunere se refera la cumpararea locuintelor de catre autoritatile centrale sau locale pe care dezvoltatorii nu le mai pot vinde, urmand ca statul sa le revanda cu discount populatiei drept locuinte sociale. Cu alte cuvinte, locuintele scumpe ramase nevandute sa fie preluate la datoria publica si date la un pret mai mic solicitantilor. Unii s-ar repezi sa aplaude ideea lui D.I. Popp, numai ca acestea sunt apartamente cu mari probleme de executie. Cea mai grava este nerespectarea tehnologiilor si a compozitiei betonului armat folosit in fundatii. Dovada este corespondenta existenta intre Inspectoratul de Stat in Constructii, care a recomandat oprirea lucrarilor Ansamblului Greenfield, Disciplina in Constructii, proiectantul general si cel de infrastructura. Din corespondenta rezulta ca autoritatile admit ca nu exista autorizatii conforme cu legea cel putin in privinta cartierului Topaz. Este vorba de aproximativ 30 de apartamente construite pe fundatii neconforme normelor in vigoare.

Motivele declinului

Primul motiv care i-a intrigat pe investitori a fost majorarea de capital de anul trecut, prin care s-a decis ca actionarii sa vina cu bani de-acasa, aceasta dovedindu-se acum mult supraevaluata. Au urmat tranzactiile din interiorul firmei prin care s-au vandut in jur de 10.000 de mp de teren unor angajati. Acestia si-au revandut terenurile firmei Impact, tranzactie facuta pentru profitul firmei. Este vorba despre persoane precum seful Departamentului Juridic, Liviu Nita, care in decembrie 2003 a cumparat circa 2.600 de mp cu 23.500 de dolari, adica aproape 10 dolari/mp, in conditiile in care la acea vreme pretul pietei era intre 40 si 50 de dolari/mp. Un alt exemplu este Florin Balaceanu, care a achizitionat tot in aceiasi perioada 2.600 mp cu 22.270 dolari, adica mai putin de noua dolari mp. Un an mai tarziu, Mihaela Duta a fost mai putin norocoasa. Ea a cumparat 2.500 mp de teren cu 115.800 euro, circa 46 de euro/mp.
La toate acestea se adauga si scandalul provocat de Impact in 2006, intr-o perioada in care leul se intarise, iar firma a reziliat contractele catorva clienti dorind un pret mai mare cu 10-15 mii de euro. Toate acestea au ajuns la urechile bancii Lehman Brothers din SUA, aflata acum in faliment, care detinea 3% din actiunile Impact, si a concernului investitional Iulius Baer Investment, cu circa 8% din actiuni. Scoaterea la vanzare a actiunilor Impact de catre cei doi investitori americani a condus la impingerea spre faliment a SC Impact SA.