Guvernul isi va plati datoriile catre companii pana in aprilie 2011

Guvernul isi va plati datoriile catre companii pana in aprilie 2011

Arieratele interne ale Bugetului consolidat al Statului fata de companii ar urma sa scada de  la 1,5 miliarde lei cat erau in decembrie la 1,09 miliarde lei la sfarsitul lunii iunie, aceasta cifra constituind un criteriu de performanta stabilit in memorandumul cu Fondul Monetar International, potrivit documentului publicat in Monitorul Oficial de ieri. Ultimele datorii catre companiile din tara ar urma sa fie platite pana in aprilie 2011, dupa ce se vor fi redus la jumatate in octombrie anul acesta, dar perfomanta nu este decat o „tinta indicativa” si nu o obligatie a acordului cu FMI.

FMI a virat deja transele III si IV din acordul de finantare, in valoare de 2,45 miliarde euro, desi tintele de reducere a arieratelor au fost ratate anul trecut. Guvernul a motivat cu faptul ca datoriile erau mai mari decat cele cunoscute atunci cand s-a semnat prima scrisoare de intentie. Acum Guvernul se angajeaza sa ramburseze doua treimi din stocul restant de arierate pana la finele anului 2010.
Pentru a plati datoriile din sanatate, de pilda, Guvernul  va folosi veniturile initiale provenite din noua taxa de participare a pacientilor din sistemul de sanatate pentru a acoperi arieratele din sistemul medical. De asemenea, pentru a nu mai face noi datorii, Guvernul va conditiona garantiile si transferurile suplimentare catre entitatile descentralizate de progresele acestora in reducerea arieratelor.