Impact la ajutorul de stat

Impact la ajutorul de stat

In urma cu cativa ani, SC Impact SA era cotata drept una dintre cele mai solide firme de constructii de pe piata imobiliara, singura, de altfel, cotata la bursa. Pe atunci, activa pe segmentul de vile. Dupa ce piata s-a saturat, a trecut la construirea unor cartiere rezidentiale, mai precis la blocuri. Ansamblul Greenfield, din zona Pipera, intins pe 64 de hectare, este compus din cinci cartiere: Topaz, Rubin, Blue, Onix si Quarz. Proiectul prevede construirea a 3.200 de apartamente, din care circa 200 au fost deja antamate, doar 80% dintre ele fiind contractate in rate lunare. Pretul de vanzare se situeaza in jurul valorii de 1.450 de euro/mp, valoarea totala a ansamblului fiind de circa un miliard de euro.
De aproape un an, mai precis din octombrie 2007, actiunile Impact au inceput sa scada vertiginos, ajungand acum la mai putin de jumatate din valoare (de la 1,2 lei/actiune in 2007, la 0,06 lei/actiune in 2008).

Subventia salveaza pretul

Invocand interesul national, presedintele Impact, Dan Ioan Popp (foto), a facut cateva propuneri publice pe care le-a inaintat autoritatilor, recte Guvernului si Ministerului Lucrarilor Publice. Sub genericul masuri de redresare a pietei imobiliare si de reducere a pretului locuintelor, D.I. Popp a propus autoritatilor un parteneriat public privat prin care statul sa cumpere terenurile de la dezvoltatori, statul urmand doar sa construiasca. O alta propunere se refera la cumpararea locuintelor de catre autoritatile centrale sau locale pe care dezvoltatorii nu le mai pot vinde, urmand ca statul sa le revanda cu discount populatiei drept locuinte sociale. Cu alte cuvinte, locuintele scumpe ramase nevandute sa fie preluate la datoria publica si date la un pret mai mic solicitantilor. Unii s-ar repezi sa aplaude ideea lui D.I. Popp, numai ca acestea sunt apartamente cu mari probleme de executie. Cea mai grava este nerespectarea tehnologiilor si a compozitiei betonului armat folosit in fundatii. Dovada este corespondenta existenta intre Inspectoratul de Stat in Constructii, care a recomandat oprirea lucrarilor Ansamblului Greenfield, Disciplina in Constructii, proiectantul general si cel de infrastructura. Din corespondenta rezulta ca autoritatile admit ca nu exista autorizatii conforme cu legea cel putin in privinta cartierului Topaz. Este vorba de aproximativ 30 de apartamente construite pe fundatii neconforme normelor in vigoare.

Motivele declinului

Primul motiv care i-a intrigat pe investitori a fost majorarea de capital de anul trecut, prin care s-a decis ca actionarii sa vina cu bani de-acasa, aceasta dovedindu-se acum mult supraevaluata. Au urmat tranzactiile din interiorul firmei prin care s-au vandut in jur de 10.000 de mp de teren unor angajati. Acestia si-au revandut terenurile firmei Impact, tranzactie facuta pentru profitul firmei. Este vorba despre persoane precum seful Departamentului Juridic, Liviu Nita, care in decembrie 2003 a cumparat circa 2.600 de mp cu 23.500 de dolari, adica aproape 10 dolari/mp, in conditiile in care la acea vreme pretul pietei era intre 40 si 50 de dolari/mp. Un alt exemplu este Florin Balaceanu, care a achizitionat tot in aceiasi perioada 2.600 mp cu 22.270 dolari, adica mai putin de noua dolari mp. Un an mai tarziu, Mihaela Duta a fost mai putin norocoasa. Ea a cumparat 2.500 mp de teren cu 115.800 euro, circa 46 de euro/mp.
La toate acestea se adauga si scandalul provocat de Impact in 2006, intr-o perioada in care leul se intarise, iar firma a reziliat contractele catorva clienti dorind un pret mai mare cu 10-15 mii de euro. Toate acestea au ajuns la urechile bancii Lehman Brothers din SUA, aflata acum in faliment, care detinea 3% din actiunile Impact, si a concernului investitional Iulius Baer Investment, cu circa 8% din actiuni. Scoaterea la vanzare a actiunilor Impact de catre cei doi investitori americani a condus la impingerea spre faliment a SC Impact SA.