Linistea de dinaintea furtunii financiare a fost pentru piata auto in T3

Linistea de dinaintea furtunii financiare a fost pentru piata auto in T3

Calculele de dupa primul semestru arata inca cifre pozitive pentru piata auto, insa, totodata si primele simptome ale crizei. Trimestrul 3 a reprezentat linistea de dinaintea furtunii.

Iulie
Este luna bilantului semestrial. Astfel, Ford anunta cresterea vanzarilor in Romania cu 37,7%, pana la aproape 12.100 de unitati, Mercedes-Benz prezinta un plus de 57% a vanzarilor fata de aceeasi perioada a anului precedent pana la circa 4.750 de unitati, Autoitalia cu 20,7% pana la aproape 8.100 de autovehicule, in vreme ce Mazda cumuleaza aproximativ 1.350 de masini vandute.
BMW Group Romania contabilizeaza in S1 circa 1.380 de unitati, in crestere cu 36,7%, Dacia peste 127.000 de unitati la nivel global, in crestere cu 13,3%, iar General Motors 4,8% crestere in Romania pana la aproape 14.600 de unitati, crestere sustinuta in principal de modelele Opel.
Autoturismele Volvo au fost cu 10% mai multe, iar cele de la Mitsubishi cu 55,3% pana la 2.320 de unitati.
Vanzarile Peugeot, in schimb, au scazut in primele sase luni cu doua procente, iar cele pentru Citroen cu 16%. AAA Auto inregistreaza si el o scadere in Romania, 34%.
Primul semestru se traduce printr-o crestere de 3,7% avanzarilor la autovehiculele noi, potrivit datelor APIA.

August
Vanzarile la autovehiculele second-hand explodeaza cu 100%, pana la 112.00 de unitati, in timp ce inmatricularile de autoturisme noi scade cu 1,8%.
UAMT Oradea, producator de motoare, piese si accesorii pentru autovehicule, afiseaza o scadere a afacerilor de 31%, pana la 26,35 milioane de lei.
Rombat, in schimb, afiseaza o crestere de 47,7%, pana la circa 27 milioane euro.
Automobile Craiova inregistreaza o reducerea profitului in primele sase luni pana la 1,08 milioane lei.
Producatorul de piese auto Compa Sibiu inregistreaza in primul semestru o crestere a afacerilor de 11,5%, pana la circa 170 milioane euro.
Romcab, producator de cablaje din Targu Mures, inregistreaza venituri de 35,7 milioane lei in S1.
General Motors afiseaza pierderi nete de 18,7 miliarde dolari in primul semestru. August este si luna in care cei trei mari constructori americani, GM, Ford si Chrysler, cer un imprumut federal de 25 miliarde de dolari.

Septembrie
Constructorul Porsche anunta o scadere cu 45% a vanzarilor diviziei nord-americane pentru luna august. Porsche isi majoreaza totodata drepturile de vot la Volkswagen la 35,14%, ceea ce ii confera grupului german controlul asupra celui mai mare producator de automobile din Europa.
Daimler intentioneaza sa-si vanda volumul de actiuni de 19,9% detinut la Chrysler, cu o valoare de catalog de 171 milioane de euro.
Jim Press, presedintele Chrysler, declara ca piata auto din SUA isi va reveni abia la finele anului viitor.
Producatorul german de piese si componente auto Honsel isi arata intentia de a investi peste 100 milioane de euro la Slatina, pentru deschiderea unei fabrici de piese turnate din aluminiu.
Producatorul de anvelope Pirelli Romania anunta cresterea investitiilor in fabrica de la Slatina pana la un total de 500 milioane euro.