Noua Lege a achizitiilor publice scurteaza termenele pentru licitatii

Noua Lege a achizitiilor publice scurteaza termenele pentru licitatii

Eliminarea barierelor birocratice, intarirea controlului, transparenta banului public, scurtarea termenelor si a procedurilor existente sunt cateva dintre modificarile operate de Guvern la Legea achizitiilor publice. 

Primul ministru Emil Boc a mai spus ca noile prevederi ale legii sunt consecinta faptului ca si reglementarile europene s-au schibat, scurtand termenel de organizare a licitatiei publice „in vederea unei mai bune gestionari intr-un an de criza a resurselor financiare publice, cu intarirea controlului si transparentei”.

De asemenea, s-au introdus si termene punctuale la solutionarea in instanta a contestatiilor. „Pentru ca aceste dosare de contestatie sa nu ramana luni si ani in sir in instanta, fara ca o procedura sa fie adjudecata fie intr-un fel, fie in altul si sa nu ramana autoritatile contractante, adica cei care organizeaza licitatiile, blocate pentru luni si ani in sir, fara ca obiectivele sa se realizeze”, a motivat el decizia, relateaza NewsIn.

Ministrul Administratiei si Internelor, Dan Nica, a anuntat ca durata tuturor licitatiilor a fost redusa la 30 de zile, termenul de publicare pentru licitatiile deschise a fost  redus de la 28 zile la 20, termenul de publicare pentru licitatiile restranse de la 16 la 10 zile,  iar cel pentru dialog competitiv de la 30 la 20 zile.

Dan Nica a mai anuntat introducerea unei taxe de timbru pentru contestarea licitatiilor, ca masura impotriva „comportamentelor sicanatorii” ale acelor firme care nu aveau nicio intentie sa castige licitatia, ci doar sa blocheze procesele, cu speranta ca vor obtine anumite sume de bani din partea firmelor care erau clasate pe primele locuri. „A fost introdusa o taxa de timbru de 2% din valoarea contractului respectiv, urmand ca firmele care pierd contestatia sa piarda si aceasta suma”, a precizat Nica.

Plafoane de achizitii

Autoritatea contractanta va avea dreptul sa achizitioneze direct produse, servicii sau lucrari, in masura in care valoarea achizitiei este egala sau mai mica decat echivalentul in lei a:
– 15.000 euro pentru fiecare achizitie de produse sau de servicii, (Potrivit legislatiei in vigoare, acest prag era de 10.000 de euro. Spre comparatie, in Polonia acest prag este de 14.000 de euro, iar in Cehia 15.000)
– 15.000 euro pentru fiecare achizitie de lucrari. (Potrivit legislatiei in vigoare, acest prag era de 10.000 euro. Spre comparatie, in celelalte state membre UE acest prag este intre 10.000 a 20.000 de euro)

Autoritatea contractanta va avea dreptul de a aplica procedura de cerere de oferte numai in cazul in care in care valoarea estimata, fara TVA, a contractului de achizitie publica este egala sau mai mica decat echivalentul in lei al urmatoarelor praguri:
– Pentru contractul de furnizare a 100.000 euro (in prezent, acest prag este 75.000 euro potrivit legislatiei romanesti in vigoare, in Polonia 80.000 de euro, in Cehia 100.000 de euro)
– Pentru contractul de servicii: 100.000 euro, (in prezent, acest prag este 75.000 euro potrivit legislatiei romanesti in vigoare, in Polonia 80.000 de euro, in Cehia 100.000 de euro)
– Pentru contractul de lucrari: 750.000 euro. (in prezent, acest prag este 500.000 euro potrivit legislatiei romanesti in vigoare, iar in Polonia si in Cehia acest prag este de 750.000 de euro)