Noul plan anticriza, o colectie de decizii vechi, fara mari sanse de succes

Noul plan anticriza

„Nou pachet de masuri anticriza” elaborat de Guvernul Boc a fost tinut departe de ochii presei, desi este estimat la 13 miliarde de euro. Aceasta pentru ca, de fapt, este o colectie de masuri mai vechi stranse sub egida planului anticriza. Proiectul va fi dezbatut public astazi, in Parlament.

Planul contine 23 de masuri care vor ajuta la relansarea economiei. Anuntul a fost facut de vicepremierul Dan Nica si cuprinde cinci-sapte masuri principale, „prin caracterul de noutate pe care al introduc an economie”.
Documentul a fost elaborat pe fondul intentiei de imprumut extern pe care Romania vrea sa-l angajeze cu FMI pentru a face fata crizei economice. In functie de evolutia economiei, planul anticriza va fi modificat, a afirmat premierul Emil Boc.

Din declaratiile de pana acum, reiese ca Executivul a introdus pe lista masurilor anticriza mai multe decizii intrate deja in vigoare, altele ramanand la stadiul de promisiuni. Printre acestea se afla grija statului de a achita facturile neplatite catre firme, in valoare de 7,7 miliarde de lei.
Urmeaza Programul „Rabla”, care, desi are o prima de casare mai mare, 3.800 lei, succesul se lasa asteptat.
Probleme sunt si cu initiativa ministrului Sanatatii care a ieftinit cu 90% medicamentele pentru pensionarii cu venituri sub 600 de lei. Multi varstnici nu si-au putut cumpara medicamentele compensate din cauza lipsei retetelor speciale.
Alte masuri se refera la someri si la cei trimisi acasa temporar in somaj tehnic. Ajutorul de somaj a fost prelungit, iar cel pentru tehnic a fost scutit de impozit temporar.
Insa, firmele mai au de asteptat pana sa fie scutite de impozitul pe profitul reinvestit.
In calendarul Guvernului ste trecuta si majorarea pensiilor de luna viitoare, urmata imediat de intrarea in vigoare a pensiei sociale.
Numai majorarea salariilor din sistemul public este mentinut suspansul. Dar, si in acest sens, se va lua o decizie dupa 15 aprilie. Numai ca soarta acestora va depinde si de negocierile cu institutiile financiare internationale.
Executivul spera ca, pe baza acestui plan, institutiile financiare isi vor indulci conditiile imprumutului.

In planul anticriza este trecuta si masura reducerii numarului taxelor fiscale si parafiscale, de la aproximativ 500 in prezent, la un numar care apropiat de „minimum necesar”.
Dezbaterea din Parlament vine ca urmare a cererii PNL. Liberalii au cerut, inca de acum o luna ca Guvernul sa vina cu un plan anticriza si au spus ca premierul Emil Boc ar trebui sa fie prezent la aceasta dezbatere.