Oscarul nu crede in criza

Oscarul nu crede in criza

In ciuda crizei economice, ceremonia de decernare a Oscarului ramane grandioasa. Firmele cu produse de lux s-au ingramadit sa ofere premii nominalizatilor, astfel incat valoarea unui cos trece de 35.000 de dolari. „Numai compania de ceasuri Milus ofera nominalizatilor si prezentatorilor cate un ceas de 8.000 de dolari”, exemplifica Gavin Keilly, unul dintre organizatori. Tot el spune ca „Oscarul este o buna ocazie sa-ti faci reclama printre vedete, care nu se uita la bani cand vor ceva, asa ca nimeni nu tine cont de criza”. Printre alte premii se numara vacante in Bahamas, Caraibe sau sejururi in Thailanda, in care actorii sunt tratati regeste.

Sumele cheltuite pentru premii sunt de-a dreptul impresionante pentru actorii care inca nu sunt ape vala si care au avut la dispozitie mai putin de o treime din aceasta suma pentru a realiza un film.

Asa premii, asa filme

La cea de-a 81-a editie a Oscarurilor nu numai premiile sunt exceptionale, ci si filmele, care abordeaza teme si subiecte dificile precum moartea, batranetea, istoria si politica.

„The Curious Case of Benjamin Button”( Strania poveste a lui Benjamin Button) este filmul pentru care Brad Pitt a fost nominalizat la categoria „cel mai bun actor intr-un rol principal”. Pentru Benjamin, eroul peliculei, timpul se scurge invers. El se naste in corpul unui batran de 80 de ani si devine tot mai tanar odata cu trecerea timpului. In cele din urma, desi arata ca un bebelus, moare in bratele unei batrane, care nu este nimeni alta decat iubirea vietii lui, alaturi de care a cunoscut fericirea pe la mijlocul vietii, singura perioada in care sunt de fapt de aceeasi varsta.

„The Reader” (Cititorul) este una dintre nominalizarile la categoria „cel mai bun film” si i-a adus lui Kate Winslet o nominalizare pentru interpretarea Hannei Schimtz, personaj care, in roman, provine din Sibiu. Filmul este o adaptare a unei opere literare de valoare, „Cititorul” de Bernhard Schlink isi prezinta o poveste de dragoste tulburatoare dintre un elev la varsta adolescentei si o femeie trecuta de 30 de ani, care se dovedeste a fi o fosta tortionara din lagarele de exterminare naziste.

Printre alte pelicule nominalizate se numara si doua filme politice, inspirate din istoria recenta a Statelor Unite, „Frost/Nixon” si „Milk”.
„Frost/Nixon” de Ron Howard este o adevarata lupta psicologica intre jurnalistul britanic David Frost si fostul presedinte american Richard Nixon, care este intervievat in legatura cu afacerea Watergate.

„Milk”este cea mai recenta productie a regizorului Gus Van Sant. Este povestea reala a primului consilier municipal homosexual din San Francisco, Harvey Milk, care si-a platit cu viata dreptul ca si minoritar. Eroul este interpretat de Sean Penn, nominalizat si el la categoria „cel mai bun actor in rol principal”.