Peste jumatate dintre bugetari sunt azi in greva

Peste jumatate dintre bugetari sunt azi in greva

Astazi bate vantul in multe sectoare bugetare ca urmare a deciziei a circa 800.000 de bugetari de a intra in greva. Santatea, Educatia si Administratia Publica sunt segmentele care protesteaza impotriva legii unice a salarizarii si a disponibilizarilor despre care zvonurile spun ca sunt pregatite dupa alegeri. Astfel, primariile, consiliile judetene, serviciile de taxe si impozite, trezoreriile si finantele publice nu vor avea program cu publicul.
Scolile vor fi inchise si ele, profesorii fiind prezenti fara a tine cursuri. Spitalele vor trata doar cazurile urgente si nu vor face internari. Politistii nu isi pot intrerupe activitatea pentru ca nu le permite legea, dar vor purta in schimb banderole albe. 14 federatii sindicale si-au anuntat participarea la protestele de azi. Miercuri va fi organizat si un miting la Palatul Victoria si la Palatul Parlamentului.

Dintre profesori, circa 300.000 nu-si vor tine cursurile, iar dintre medici si asistente peste 120.000 de salariati participa la greva.
In administratia publica, 300.000 de angajati se vor afla in greva, doar o treime dintre functionarii asigurand un minim de activitate, potrivit legii.
Bugetarii ameninta ca, daca revendicarile nu le sunt solutionate, vor continua protestele pana luna viitoare, cand va fi o noua greva generala pe termen nelimitat.
Potrivit datelor Ministerului de Finante, cheltuielile pentru fiecare bugetar sunt in medie de 715 euro pe luna, adica circa 1 miliard de euro pe luna in total. In grila de salarizare ce urmeaza a fi inlocuita exista diferente chiar si de 300 de ori de la salariul minim pana la cel maxim.