Piata auto la jumatate de an

Piata auto la jumatate de an

In primele sase luni ale anului, piata automobilelor din Romania a scazut cu 57,2 procente fata de primul semestru al anului trecut, daca se ia in calcul numarul de noi inmatriculari inregistrate la directia de permise si inmatriculari vehicule. Chiar si in cea de-a saptea luna s-a inregistrat o tendinta similara, cu o scadere de 50,7% fata de iulie 2008 si cu -3,5% gata de iunie 2009.

Pentru masinile rulate, primul semestru a fost o perioada de crestere de 25,6%, in ciuda faptului ca luna a saptea a venit cu o scadere de 2,3% fata de iulie 2008.
Cea mai vanduta marca ramane Dacia, cu 4.172 de unitati, in scadere cu -26%, urmata de Skoda, cu 844 de masini (n.r. -54,8%) si Renault cu 777 de unitati, un regres de-48,5%.
Dintre automobilele second hand, romanii au preferat cel mai mult Volkswagen, Opel si Ford.

La vehiculele comerciale, scaderile sunt si mai mari, -63,5% inmatriculari, potrivit datelor Asociatiei Producatorilor Auto din Europa.
Chiar daca Ministerul Mediului a inclus si vehiculele comerciale in programul Rabla, analistii pietei auto nu cred ca efectul va fi prea mare intrucat cumparatorii trebuie sa fie persoane fizice.
Abia din a treia etapa a programului, care incepe in septembrie, vor fi incluse si persoanele juridice.

La nivelul pietei europene, piata auto a scazut cu 11 procente, cele mai mari vanzari inregistrandu-le grupul Volkswagen, cu aproape 1,6 milioane de unitati
Scaderea medie a pietei auto comerciale europene este de 37,2%. Datele ACEA nu includ Malta si Cipru.