Planul maghiar de relansare: reducerea impozitelor

Planul maghiar de relansare: reducerea impozitelor

Noul guvern de la Budapesta va prezenta saptamana viitoare planul de relansare, care include un raport asupra veniturilor si cheltuielilor bugetare si masurile de sprijinire a economiei.

Premierul Viktor Orban a anuntat ca masurile nu vizeaza doar „peticirea bugetului”, ci „schimbari structurale profunde in administratia maghiara de stat”. Din acest motiv, principala masura va fi reducerea impozitelor, pentru stimularea economiei.

Investitorii straini au solicitat informatii mai clare asupra reducerii impozitelor. In Ungaria, guvernul anterior socialist a redus usor impozitul pe venit si a crescut impozitul pe profit. De la 1 ianuarie, grila de impozitare din Ungaria este urmatoarea:

– impozit pe venit: 17 (venituri anuale sub 5 mil. forinti) si 32% (venituri anuale peste 5 mil. forinti) (2009: 18% si 36%)
– impozit pe profit: 19% (2009: 16%)

Cotele TVA sunt urmatoarele:
– general: 25%
– hoteluri si alimente: 18%
– medicamente si carti: 5%

Intentia noului guvern maghiar de dreapta este atragerea cat mai multor investitii straine, prin promovarea unei grile de impozitare mai atractive decat tarile din jur, precum Romania.

Comisia Europeana ceruse Ungariei sa reduca deficitul bugetar, lucru neacceptat de guvernul de la Budapesta.

In acest timp, in Romania guvernul ia in calcul o eventuala crestere a impozitelor si a TVA, in cazul in care reducerile de salarii (-25%) si de pensii (-15%) nu vor avea efectul scontat.