Platim parlamentarii pentru a chiuli

Platim parlamentarii pentru a chiuli

In ultima sesiune parlamentara, alesii poporului au avut la fel de multe absente, liderii de partide fiind printre „fruntasi”.

Institutul pentru Politici Publice Bucuresti a realizat un raport cu privire la activitatea parlamentarilor in sesiunea septembrie – decembrie 2009.
Deputatii cu nicio prezenta la lucrarile Camerei Depuatilor sunt Viorel Hrebenciuc, de la PSD+PC Bacau, Theodor Paleologu, PD-L Bucuresti, care a fost si ministrul culturii si cultelor, si Dan Pasat, deputat de Giurgiu.
Dintre deputatii cu cele mai putine prezente au fost Nini Sapunaru, PNL Vrancea, Nicolae Stan, PD-L Olt, si Andrei Dolineaschi, PSD+PC Botosani, cu 14, 15, respectiv 16 prezente din 168.

In ceea ce-i priveste pe senatori, cei cu absente pe linie sunt Mihai Stanisoara, PD-L Mehedinti, Sorina Placinta, PD-L Vrancea, Vasile Blaga, PD-L Bucuresti, si Radu Berceanu, PD-L Dolj. Acestia, insa, au avut in perioada respectiva si functii in Executiv.
Totusi, dintre cei doar cu functii de parlamentari cei cu cele mai putine prezente au fost Ioan Ghise, PNL Brasov, si Marko Bela, UDMR Mures, cu numai una, respectiv doua prezente din 212.

Reprezentantii IPP sesizeaza faptul ca senatorii au fost cei mai lenesi parlamentari, dintre acestia niciunul neavand prezenta 100%, si faptul ca, fata de rapoartele din anii anteriori, cei mai activi la nivelul sedintelor din plen sunt senatorii aflati in general la primul mandat.

In ceea ce priveste Camera Deputatilor, liderii de grup de aici nu reprezinta modele de urmat, Viorel Hrebenciuc, PSD, Calin Popescu Tariceanu, PNL si Varujan Pambuccian, reprezentantul minoritatilor nationale, fiind doar cateva exemple.
„Poate ca un criteriu realist ar fi numarul de interventii si initiative legislative decat prezenta fizica. Si intr-o uzina avem muncitori simpli care vin zi de zi la program si directori care au alte proritati si pentru care programul este mult mai flexibil”, a argumentat pentru BaniiNostri.ro sociologul Mircea Kivu.

In ceea ce priveste rolul liderilor, acesta considera ca partidele sunt percepute de populatie prea mult prin sefi si mai putin prin idelogie si rol, in sensul ca partidele sunt personalizate. „Parlamentul in sine nu prea isi indeplineste rolul de legiuitor pentru ca cele mai multe legi rezulta din votarea ordonantelor si hotararilor de guvern si aici e problema”, a mai spus Kivu.

Un alt punct subliniat de raportul IPP este faptul ca, data fiind organizarea campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale in noiembrie si decembrie 2009, unii senatori ar fi trebuit sa se retraga din functii. Astfel, Antonescu a reusit sa participe la 3% din sedinte iar Geoana la 7%, cu diferenta ca, in timp ce candidatul PNL anunta public la inceputul campaniei electorale ca se retrage din functiile de la Camera Deputatilor in
respectiva perioada nemaiputand fi fizic prezent la lucrari, cel al PSD – Presedinte de Senat in acelasi timp – a preferat sa lipseasca fara nici o explicatie publica. Urmarea a fost ca multe sedinte din plenul Senatului au fost conduse de un vicepresedinte.

Cei mai activi deputati in sesiunea septembrie-decembrie au fost Mircia Giurgiu, Valeriu Tabara, de la PDL, si  Ion Dumitru de la PSD+PC, cu 114, 63, respectiv 43 initiative legislative, in vreme ce din partea senatorilor Emilian Francu de la PNL si Iulian Urban de la PD-L au avut cele mai multe initiative legislative, 57, respectiv, 51.
Un parlamentar costa in prezent in medie 7.000 de euro.
Pentru a citi intregul raport, click aici.