Polo pe cai, o afacere infloritoare in Argentina

Polo pe cai

Toate sporturile practicate de bogati, fie golf, tenis de camp sau altele, au fost intr-un fel sau altul influentate de criza financiara. Cum practicienii sunt de regula directori de companii sau oameni de afaceri care au facut bani frumosi inainte de criza, acum se pune problema daca nu cumva si cluburile au intrat in criza. Polo pe cai pare, insa, sa o duca bine, mai ales in tari cu traditie ca Argentina.

Actori, fosti componenti ai echipei nationale sud-americane de fotbal si alte celebritati si-au aratat disponiblitatea de a cotiza la un proiect de milioane de dolari prin care sa ridice Argentina in topul mondial al destinatiilor pentru acest sport. Iar semnele nu pot fi decat pozitive. „Aici, in Argentina, e usor sa practici acest sport pentru ca avem foarte multi cai, jucatori buni si terenuri cat cuprinzi cu ochii”, argumenteaza in International Herald Tribune, Adolfo Cambiaso, recunoscut ca cel mai mare jucator de polo pe cai din lume.

Tara sud-americana domina de circa zece ani lumea acestui sport, insa marele salt l-a fcut in 2001-2002, cand prabusirea monedei locale a facut si mai disponibil acest hobby pentru jucatorii straini.
Un alt sprijin financiar este si cel de la operatorul hotelier de lux din Dubai Jumeirah Group, care si-a anuntat viitorul nou sediu din Lobos, la circa 100 km de Buenos Aires. Operatorul va sustine un proiect local cu aproape 80 de milioane de euro, ce va include un hotel si opt terenuri de polo.

Iar afacerea nu se limiteaza doar la cai si jucatori. Multi jucatori argentinieni au infiintat crescatorii de cai mai mici si ponei, unii dintre ei ajungand la preturi de 50.000 de dolari. Industria merge si mai departe cu tricouri, incaltamintea speciala, brelocuri si alte accesorii.
„Este palpitant, rapid si oarecum periculos. E intocmai unui joc de sah, in care se combina viteza si strategia”, spune canadianca Anne Evamy, presedinta grupul publicitar Identity Marketing, ce practica acest sport din 1995.

Polo pe cai este considerat a fi cel mai vechi sport de echipa, primele intreceri avand loc in Persia acum 2.500 de ani. Initial a fost un joc de antrenament al unitatilor de cavalerie de elita, cum ar fi garda regelui. Mai tarziu a devenit sportul national al Persiei practicat exclusiv de catre bogati si cei cu titluri nobiliare. Numele sportului era Chaughan, care insemna crosa.
Termenul modern vine din tibetanul Pulu, care inseamna bila. In prezent, cel mai vechi club este Calcutta Polo Club, din India, fondat de doi soldati britanici in 1862.