Rezolvarea amiabila a accidentelor intra in vigoare azi

Rezolvarea amiabila a accidentelor intra in vigoare azi

De astazi intra in vigoare posibilitatea rezolvarii amiabile a accidentelor rutiere usoare fara implicarea Politiei. Astfel, in cazul in care doua masini sunt implicate intr-un accident usor, fara victime si pagube colatorale, soferii se pot intelege asupra apartenentei vinei pentru a limita timpul pierdut cu implicarea Politiei, procesele verbale, constatarea vinovatului si timpul pierdut pe la cozi. Dar poate cel mai important lucru este evitarea penalizarii cu puncte pentru cauzarea accidentului. In felul acesta, Politia sustine ca va fi degrevata de un volum mare de lucru.

Pasii ce trebuie urmati
Rezolvarea amiabila a accidentelor se aplica numai in cazul in care sunt implicate doar doua masini, fara victime si fara pagube colaterale ca de exemplu lovirea altei masini parcate sau aflata in stationare ori distrugerea gardului unei proprietati de pe marginea drumului. Daca cei doi soferi se inteleg asupra vinei unuia dintre ei, trebuie sa mearga la asigurator pentru a lua formularul special pentru astfel de situatii si sa-l completeze. Pentru asigurarile incheiate de acum incolo, asiguratorii vor da automat soferilor si astfel de formulare.
Dupa completarea si semnarea de catre fiecare, soferul stabilit ca beneficiar al asigurarii va depune formularul completat la societatea la care s-a asigurat soferul vinovat. Asiguratorul este cel care stabileste cine va beneficia de despagubire.
Este de asteptat ca in multe situatii sa nu fie posibilia intelegerea amiabiala pentru ca unii soferi vinovati nu vor vrea sa cedeze atat de usor. Pentru astfel de situatii se va recurge tot la Politie.