Romania nu a iesit din recesiune, asa cum au vazut optimistii

Romania nu a iesit din recesiune

Economia Romaniei  a continua sa scada in ultimul trimestru din 2009, contractandu-se cu 1,5% fata de trimestrul anterior, potrivit datelor preliminare ale Institutului National de Statistic (INS). O serie de analisti, se asteptau ieri, la o usoara crestere. Mai rau, scaderea a fost mai mare decat cea din trimestrul trei. Statistica dezumfla sperantele ca viata va incepe sa fie mai linistita chiar din anul acesta. Chiar daca vom iesi din recesiune spre sfarsitul anului, semnele bune nu se vor propaga la nivelor oamenilor de rand la fel de repede. Mai intai trebui sa creasca firmele, pentru ca, apoi, sa reinceapa sa angajeze.

Aceeasi statistica amplifica indoiala ca se vor implini asteptarile optimiste privind primul trimestru al acestui an. Printre optimisti care vedeau astfel de cresteri se numara inclusiv viceguvernatorul BNR Cristian Popa si chiar seful misiunii in Romania a Fondului Monetar Internaaional (FMI), Jeffrey Franks, care a mai declarat ca economia Romaniei ar putea creste cu aproximativ 1,3% in 2010.
Si mai rau este faptul ca in ciuda scaderii drastice a consumului, inflatia lunara a crescut la 1,68% in luna ianuarie, de la 0,3% in decembrie 2009. Este cea mai mare inflatie lunara inregistrata din aprilie 2005 incoace. Atunci economia crestea vesel. Acum, scumpirea tutunului, a combustibili si a energiei electrica a facut ca rata anuala sa creasca de la 4,74% la 5,2%, potrivit datelor INS.