Seitan: CAS-ul nu trebuie scazut in criza

Seitan: CAS-ul nu trebuie scazut in criza

Plata contributiilor pentru asigurarile sociale nu ar trebui micsorata pe vreme de criza pentru ca statul are nevoie de bani mai multi in aceasta perioada, potrivit ministrului muncii Mihai Seitan.

„Contributiile sociale ar trebui scazute doar atunci cand economia merge bine, nu atunci cand merge prost. In plus, nu cred ca principala cauza a muncii la negru este nivelul acestor contributii”, a afirmat Seitan.
Presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, considera ca CAS-ul nu poate micsorat pana nu se trece la o egalizare a tipurilor de contracte existente pe piata muncii. „Exista trei tipuri de contracte, toate cu o rata de impunere fiscala efectiva diferita. Cel mai incarcat este contractul individual de munca, cu 9,5%, iar cel mai lejer este contractul de prestari servicii, cu doar 5,5%. Este normal ca toti angajatori fug de primul si se duc catre acestea din urma”, a afirmat Costin.

Costin considera ca ar trebui facuta o egalizare a acestor contributii, iar media trebuie stabilita in functie de veniturile aduse la buget de fiecare tip de contract. „Nivelul salariului minim pe economie este o alta problema care trebuie rezolvata. Salariatul nu poate supravietui din cei 600 de lei pe luna. Guvernul ar trebui sa-si tina promisiunile facute si sa mareasca aceasta suma, la fel ca si in cazul bugetarilor”, considera Costin.

Secretarul general AOAR, Cristian Parvan, considera ca oamenii de afaceri pot accepta limita minima a salariului pe economie pana la 650 de lei, dar nici aceasta cifra nu este sigura. In ceea ce priveste procentul avansat de presedintele UGIR 1903, Cezar Coraci, de 75% falimente in randul firmelor in cazul in care Executivul ar creste salariul minim pana la 705 lei, Parvan considera ca e foarte greu de spus ce efecte vor fi, mai ales ca exista foarte multa incertitudine.