Somajul va taia aproape jumatate din industria auto

Somajul va taia aproape jumatate din industria auto

Dupa ce s-a tras linia 2008 privind vanzarile, piata auto va trebui sa faca fata unor scaderi ce vor atrage dupa sine si concedieri. Producatorii autohtoni de masini si componente auto au fost in vacante fortate si cu siguranta ca vor mai lua astfel de „pauze”. De aceea companiile vor pune la un moment dat problema reducerilor masive de personal, daca n-au inceput-o deja.

Producatorii si importatorii auto se arata ingrijorati de faptul ca, daca piata isi continua caderea iar taxa auto de prima inmatriculare pentru masinile rulate va fi eliminata sau mult redusa, cei circa 220.000 de angajati s-ar putea injumatati. Vicepresedintele APIA, Brent Valmar, considera ca piata poate absorbi aproape 300.000 de masini, dar in conditiile financiare si economice 2009 ar putea contabiliza circa 150.000 de autovehicule vandute. Asociatia nu este total impotriva taxei mici pentru second-hand-uri, dar ca cifrele arata clar cum au fost aduse circa 300.000 de masini rulate anul trecut, mai mult de dublu fata de 2007 (n.r. circa 125.000). Iar asta a dat o lovitura in plin pietei.

Vicepresedintele Dacia, Constantin Stroe, a spus deja ca ia in calcul o reducere de personal, daca vor mai fi multe luni de somaj tehnic, timp in care angajatii isi primesc, conform contractului colectiv de munca 85% din salarii.
Ramane de vazut in ce masura va ajuta bonusul „Rabla”, care va incepe in februarie.

Potrivit Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM), judetul Arges ar putea fi cel mai afectat de somajul din industria auto, asa cum era si de asteptat in conditiile in care aproape 40% din valoare pietei este asigurat de aici. Peste 45.000 de muncitori sunt implicati in domeniu in acest judet, iar pentru primele trei luni ale lui 2009 aproape 1.300 de muncitori vor fi trimisi in somaj. Aradul si Prahova ar putea „inscrie” cate 500-600 de someri fiecare, in timp ce Brasovul ar putea depasi lejer 1.000. La acestea, se vor adauga si judetele Gorj, Dolj, Hunedoara, Iasi, Sibiu si Olt. Primele luni ale anului ar putea aduce aprope 5.000 de someri, din cei circa  42.500 anuntati de ANOFM, adica aproape 12% numai dintr-o singura industrie, care contribuie cu 8,3% la PIB.