Spaga la doctori trebuie transformata in plata legala

Spaga la doctori trebuie transformata in plata legala

Sistemul medical din Romania este corupt si neperformant. Aceasta este concluzia comisarului european pentru sanatate, Andrula Vasiliu (foto), care considera ca solutia ar fi sa platim o parte din analize sau consultatii.

Prezenta in Romania pentru a evalua sistemul de sanatate, comisarul european spune ca mita trebuie uitata in sistem.

„Am auzit ca este un obicei sa platesti doctorul. Ei bine, obiceiurile trebuie sa se schimbe”, a spus Andrula Vasiliu.

Printre solutiile propuse de comisar ar fi atragerea de fonduri de la Uniunea Europeana, care sa fie directionate in sistemul sanitar, si plata unei sume de bani, dar la vedere, atunci cand mergem la medic. De altfel si ministrul roman al Sanatatii a propus introducerea sistemului de co-plata.

„Daca trebuie sa plateasca, trebuie sa o faca oficial, nu printr-un plic secret. Asta trebuie sa se oprească. Coruptia din sistem trebuie sa inceteze”, a mai spus Andrula Vasiliu.

Solutia romaneasca: in doua saptamani, spitalele trec in subordinea autoritatilor locale

Ministrul Internelor, Dan Nica, a declarat ca unele ministere au demarat procedurile pe linia descentralizarii, iar in doua saptamani spitalele vor trece in subordinea autoritatilor locale.

„Am facut pasi importanti pentru ca termenul de 60 de zile sa fie indeplinit si am constantat ca sunt ministere care au evoluat foarte mult pe linia descentralizarii. Ministerul Sanatatii, care are are toate actele normative pregatite, intra in dezbatere publica si in doua saptamani spitalele vor trece in subordinea autoritatilor locale, asa cum sunt ele finantate, fie Consilii Locale, fie Consilii Judetene”, a declarat Dan Nica.

Potrivit autoritatilor, descentralizarea sistemului sanitar nu vizeaza spitalele judetene, ci numai pe cele mici, cu profil clinic sau ambulatoriu.

A doua etapa, trecerea spitalelor mari in subordinea admistratiei locale, se va face numai dupa evaluare proiectului pilot care va fi pus in aplicare, anul acesta in Capitala.

Proiectul pilot prevede intrarea in administrarea Primariei Bucuresti a 18 spitale, mai putin cele de urgenta.

Pana la 1 ianuarie 2010, Guvernul va aproba lista tuturor unitatilor sanitare cu paturi care vor trece la comunitatile locale, in functie de rezultatele proiectului-pilot.

Nica a mai spus ca descentralizarea vizeaza si domeniul Educatiei, Culturii, Tineretului si Sportului, Muncii.