Uzina Dacia reincepe azi productia

Uzina Dacia reincepe azi productia

Dupa o luna de vacanta fortata, muncitorii de la uzina Dacia se intorc astazi la serviciu. Somajul tehnic, insa, nu se termina in surdina, sindicalisti de la Automobile Dacia anuntand un miting destul de mare pentru maine pentru a cere mentinerea taxei de poluare, care ar putea avea ca efect salvarea multora dintre locurile de munca.

Contextul somajului tehnic din perioada 11 decembrie – 11 ianuarie este dat, pe de-o parte de o alta perioada de oprire a lucrului la sfarsitul anului trecut, 20 noimebrie – 7 decembrie, in care 9.000 de muncitori au stat acasa, iar pe de alta parte de facerea publica a ultimelor cifre privind vanzarile.
Chiar si cu lucrul reluat, productia uzinei se va reduce cu circa 25,5%, adica de la aproape 41.000 la circa 32.500 de unitati pe luna. Chiar si asa, productia ar depasi cu mult volumul pe care uzina a reusit sa-l vanda in 2008, putin peste 250.000 de autoturisme.

Nu numai productia este taiata, ci si bugetul de investitii, care va fi redus pentru acest an de la 250 la doar 150 milioane de euro.
Vanzarile producatorului autohton au suferit un declin la sfarsitul anului trecut, dupa ce perspectivele la inceputul lui 2008 aratau foarte bine. Astfel, in decembrie, Dacia a pierdut aproape 55% din vanzari, iar pe intreg anul aproape 17 procente fata de anul precedent. Paradoxal, exporturile au fost in crestere cu 35%, ceea ce a dus la cresterea vanzarilor totale ale constructorului cu aproape 11 puncte procentuale.