Vanzarile auto in Europa, cele mai slabe in ultimii 20 de ani

Vanzarile auto in Europa

Vanzarile de masini au continuat sa scada pe batranul continent si in prima luna a anului. Chiar daca, de regula, ianuarie este o luna mai slaba, rezultatele sunt cu mult sub cele din aceeasi luna a anului trecut.

Conform datelor Asociatiei Producatorilor Auto Europeni (ACEA), vanzarile de masini in Europa au scazut in ianuarie fata de aceeasi perioada a anului trecut cu 27%, in ciuda unei usoare revigorari de cateva puncte procentuale fata de decembrie 2008. Astfel, exceptand datele din Cipru si Malta, aproape 960.000 de unitati au fost vandute luna trecuta, ceea ce inseamna o scadere de noua luni consecutive si cele mai slabe in ultimele doua decenii.

Cea mai mare scadere a inregistrat-o Islanda cu -88,1%, urmata de Letonia cu -77,5%. Cea mai mica scadere a fost inregistrata de Polonia cu un minus de doar 5,3%.
Romania, in schimb, a fost cu mult peste media europeana, cu -53,2%. Nici vecinii nostri unguri nu au stat mai bine, cu -52,3%, in vreme ce Bulgaria a scazut cu 42,6%.

In continuare, Grupul Volkswagen detine primul loc cu aproape 200.000 de unitati vandute, urmat de Grupul PSA (Peugeot-Citroen) cu circa 128.000 de masini si Ford cu putin peste 100 mii de unitati.